Aktiviti penternakan ayam kampung telah terwujud dari zaman kezaman sejak nenek moyang kita dahulu.
Generasi pertama
ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan
ayam hutan merah (Gallus gallus) .
Dengan datangnya pedagang-pedagang
dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampung yaitu silangan diantara ayam kampung generasi pertama dengan ayam kampung Canton dari
Negeri China. Generasi ketiga ayam kampung adalah terhasil dari persilangan beberapa bakal asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropa dengan generasi kedua ayam kampung.
Dengan ketiadaan sistem perkawinan yang dirancang dan tidak terkawal maka terhasillah berbagai jenis ayam kampung
yang dapat kita lihat hari ini . Memang sangat sulit untuk menghuraikan
jenis-jenis ayam kampung dari sifat-sifat fizikalnya.
Perbedaan yang terlihat adalah dari size badan juga menjadikan ayam kampung mempunyai ciri-ciri
keunikannya tersendiri.
Maka lahirlah berbagai ras ayam kampung
seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam
Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Kate atau Ayam Jepun dan
bermacam-macam lagi.
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPUNG
Adalah untuk memberdayakan para peternak
kecil memelihara ayam kampung. melalui aktivitas ini negara dapat
mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran
bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
Telur dan daging untuk makanan keluarga
Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPUNG
Boleh dibiakkan sepanjang tahun
Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
Sisa makanan rumah boleh diberikan
Induk dapat menetaskan telur dengan sendirinya,dan busa juga menggunakan mesin penetas telur.
Induk boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca dingin dan gangguan musuh.
SISTEM KANDANG
Kandang diperlukan untuk melindungi dari cuaca buruk dan gangguan
musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem
Lantai Bawah .
1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan
lantai ialah 20 ekor kaki persegi. kandang seluas 4 kaki x 5 kaki
memadai.
kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
gunakan peralatan makan/minum yang ekonomis.
PAKANAN AYAM
Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
Makanan komersil/pabrikan seperti pur.
Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
Makanan Ayam pembesaran (Layer Grower Mash/Pellet)
Makanan Ayam masa panen (Layer Finisher Mash/Pellet)
Makanan Campuran atau Sisa Makanan
Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
Ikan baja dan lain-lain
PERAWATAN DOC
Pengurusan anak (1 hari – 4 minggu)
Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit seperti vaksinasi awal
Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya yang dicampur vitamin Raid chic atau becomp plus hingga umur 4 minggu
Peringkat pembesaran hingga bertelur (4 minggu – 22 minggu)
Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit seperti vaksinasi lanjutan
Boleh dilepaskan pada siang hari
Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
Sediakan sarang bertelur
Hindari mengganggu induk yang sedang mengeram
PEMBIAKAN
Melibatkan perkawinan secara asli
1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
Dipelihara di dalam kandang dengan penyediaan sarang bertelur
Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
Kebiasaan mengeram sampai 15 butir telur dalam jangkamasa 21 hari.
PENCEGAHAN PENYAKIT
Penyakit ayam biasanya disebabkan oleh:-
keturunan
Makanan
Perawatan
Lingkungan
Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
Kandang senantiasa bersih
Anak ayam bebas dari penyakit
Jauh dari ternakan dan hewan lain
Kandang khusus anak ayam
Pencegahan hal yang lebih baik dari pada menanggulangi
Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit/vaksinasi
Ayam yang mati hendaklah dikubur atau dibakar untuk mencegah penyebaran bibit penyakit
Program Pencegahan penyakit
Umur 1 hari – 3 minggu vaksin tetes mata
Umur 3 – 4 minggu vaksin tetes mulut/air minum
Umur 6 – 8 minggu vaksin suntik
Tanda-tanda Ayam Berpenyakit
Kurang nafsu makan
Murung dan tidak aktif
Pucat, bersin, keluar ingus dari hidung
Muka bengkak
Berak cair atau berdarah
Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
Tetelo ayam (ND)
Penyakit Gumboro (IBD)
Pernafasan
Salmonellosis
Pasteurellosis
Lain-lain
INFO LAINNYA:
TIPS CARA AGAR TULANG AYAM ADUAN TEBAL DAN KUAT
Thanks for reading & sharing TAJI BANGKOK INDONESIA
0 comments:
Posting Komentar
Silahkan tinggalkan komentarnya gan,seputar pertanyaan,kritik dan saran.
Harap berkomentar dengan baik serta bijaksana.
Dan terimakasih atas kunjungannya,semoga bermanfaat...!!!